Εκδρομή στη Σαντορίνη

Πρόγραμμα περιβαλλοντικής ομάδας του 2 ΓΕΛ Ηλιούπολης στη Σαντορίνη

Συμμετέχοντες 39 μαθητές και 3 συνοδοί καθηγητές/τριες (Γκουλιώνης Ι. (Αρχηγός), Κυπριάδου Βάνια και Δρίλιας Ιωάννης).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/2/2018: Συγκέντρωση νωρίς το πρωί στο χώρο του Λυκείου, στις 06:00. Αναχώρηση για Πειραιά και επιβίβαση στο Blue Star Delos στις 07:25. Βιωματικές δραστηριότητες στο πλοίο. Άφιξη στη Σαντορίνη (Αθηνιό) στις 15:00. Επίσκεψη στις περιοχές Φηρά, Φηροστεφάνι, Ημεροβίγλη, Φοινικιά, Περίβολος, Οία μιά μαγική παλέτα με όλα τα χρώματα της Ίριδας, πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες, καθώς ο ήλιος βυθίζεται στο γαλανό Αιγαίο. και τέλος μπορείτε να δείτε τα ερείπια του ενετικού κάστρου Σκάρου, και να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα στην Καλντέρα. Κατάλυση στο Ξενοδοχείο VILLA MANOS στο Καρτεράδος 1.5 Km από τα Φηρά, δείπνο σε τοπική ταβέρνα στις 18:30, με ποικιλία φαγητών. Χρόνος ελεύθερος.

ΣΑΒΒΑΤΟ 10/2/2018: Μετά το πρωινό, αναχώρηση στις 09:30 και επίσκεψη στο φωτοβολταϊκό σύστημα της RES στο πολιτιστικό χωριό Πύργος 10:00 (πρωτεύουσα του νησιού το 1800). Ανηφορίζoντας τα σοκάκια αισθάνεσαι ότι βρισκεσαι σε κάποια άλλη εποχή, με τις γειτονιές, τα παραδοσιακά κτiρια, τα μαγαζάκια, τις εκκλησίες, και κάποια ερείπια με καλά κρυμμένα μυστικά, που αποτελούν διλημματικό θέμα για Αρχαιολόγους, μ’ αρκετούς να ισχυρίζονται ότι αποτελούν απομεινάρια της χαμένης Ατλαντίδας….

Ακολουθεί μια ακόμα θεαματική βουτιά στο μέλλον και στα πλαίσια της αειφορίας επισκεπτόμαστε στην ίδια περιοχή την αυτόνομη εξοχική κατοικία που διαθέτει πλήρη αυτάρκεια, εκμεταλλευόμενη τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά τζάμια, αντλίες θερμότητας, ανεμογεννήτριες, αφαλάτωση) απαλλάσσοντας τον πολίτη από δαπανηρούς λογαριασμούς ΔΕΗ κτλ. Πρόκειται για την επίσκεψη στο αυτάρκες σπίτι κατασκευασμένο από το Κ. Γαλαίο. Συνεχίζουμε για το Καμάρι. Επίσκεψη σε Μουσείο οίνου στις 14:00 και στο Santozeum. Προαιρετικό γεύμα στην Κόκκινη παραλία. Συνεχίζουμε για προφήτη Ηλία Θεσβίτη. Κατάλυση στο Ξενοδοχείο VILLA MANOS, δείπνο σε τοπική ταβέρνα στις 19:00, με ποικιλία φαγητών. Χρόνος ελεύθερος.

ΚΥΡΙΑΚΗ 11/2/2018: Μετά το πρωινό, αναχώρηση στις 07:30 για τον Αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, άφιξη στις 08:00. Πρόκειται ίσως για τη σπουδαιότερη Αρχαιολογική Ανακάλυψη της Α. Μεσογείου, αφού πρόκειται για μια θεαματική βουτιά στο πλούσιο παρελθόν του νησιού (υπέροχες τοιχογραφίες, αξιοθαύμαστο αρδευτικό, τριώροφα κτίσματα σε προϊστορικό οικισμό!, βιοκλιματικό σκέπαστρο). Στις 11:00 επίσκεψη στα ηφαιστεικά νησιά Νέα & Παλαιά Καμένη με τις θερμές πηγές. Εκεί θ’ ανεβείτε στον κρατήρα του ηφαιστείου (Δάφνη) θα οσμιστείτε το υδρόθειο και θα γίνουν βιωματικά για τη χρήση και τις πιθανές εφαρμογές της γεωθερμικής ενέργειας ως διλημματικό θέμα. Επίσκεψη Μεσσαριά, Βόθωνα, Μεγαλοχώρι, Εμπορειό, Παραλία Περίσσα. Προαιρετικό γεύμα. Κατάλυση στο Ξενοδοχείο VILLA MANOS, δείπνο σε τοπική ταβέρνα στις 19:00, με ποικιλία φαγητών. Χρόνος ελεύθερος.

Δευτέρα 12/2/2018: Μετά το πρωινό, φόρτωση αποσκευών στις 10:00 και αναχώρηση για επίσκεψη του Μουσείου της Προϊστορικής Θήρας. Μια βόλτα στα Φηρά για πιθανά ψώνια. Επιβίβαση στο πλοίο στις 14:00 και άφιξη στον Πειραιά στις 23:35. Μεταφορά με λεωφορείο στο σχολείο γύρω στις 24:15.