Δράσεις / Δραστηριότητες

Εν ολίγοις … για το σχολικό έτος 2022-23

(στο άρθρο αυτό θα δείτε συνοπτικά τις περσινές δράσεις μας, μια και το παλιότερο site καταργήθηκε – θα ανανεώνεται συνέχεια με νέες εγγραφές )

24-11-22: Οι μαθητές της Β’ Λυκείου επισκέφτηκαν την Πάρνηθα και παρακολούθησαν ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα από τον φορέα διαχείρισης εθνικού δρυμού Πάρνηθας. Στη συνέχεια, έκαναν πεζοπορία στο βουνό και στάση στο καταφύγιο Μπάφη.

abthos 1

23-12-23: Και οι 22 μαθητές του Α4 συμμετείχαν στη Χριστουγεννιάτικη παράσταση “Άνθος του Γιαλού” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία της κ. Νόρας Καπετοπούλου. Την παράσταση πλαισίωσαν τραγούδια από τον μουσικό όμιλο. Την επιμέλεια της γιορτής είχαν οι κ. Νατάσα Δημοπούλου και Νόρα Καπετοπούλου.

PIKNIK 1

31-3-23: Οι μαθητές του Α3 μαζί με την κ. Νόρα Καπετοπούλου και την κ. Κατερίνα Οικονόμου, καθηγήτρια του όμορου Ειδικού Λυκείου, διοργάνωσαν πικ νικ στο πάρκο Κιντής, με εδέσματα που ετοίμασαν οι ίδιοι. Ακολούθησαν εκπαιδευτικά παιχνίδια, μουσική και τραγούδι. Το πικ νικ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης “Συνεργασία με το Ειδικό Λύκειο”.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

22-4-23: Ο μουσικός όμιλος του Λυκείου μας έδωσε συναυλία με τίτλο “It’s my life”. Στη συναυλία ακούστηκαν εμβληματικά τραγούδια των Frank Sinatra, Elvis Presley,Beatles και άλλων σπουδαίων μουσικών, κυρίως της δεκαετίας των 60’s.Τον μουσικό όμιλο συντόνισαν οι καθηγήτριες Νόρα Καπετοπούλου και Νατάσα Δημοπούλου.

VRAVEYSI2

15-5-23: Στο δημαρχείο της Ηλιούπολης ανακοινωθήκαν οι νικητές του 1ου διαγωνισμού σεναρίου Ηλιούπολης πάνω στο διήγημα του Παπαδιαμάντη “Πατέρα στο σπίτι”. Συμμετείχε από το σχολείο μας το Α3 με συντονίστρια την κ. Νόρα Καπετοπούλου και κερδίσαμε το 1ο και 3ο βραβείο!!! Συγκεκριμένα, το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στον μαθητή μας Θανάση Λαμπρόπουλο  και το 3ο βραβείο στις μαθήτριες Λυδία Μαραγκού, Βάνα Νάσαινα και Κωνσταντίνα Σκουλίκα.

HMERIDA1 PERSI

15-5-23: Στο αμφιθέατρο του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε ημερίδα, στην οποία παρουσιάστηκε η δράση “Συνεργασία με το Ειδικό Λύκειο”. Καλεσμένοι μας ήταν οι μαθητές από το όμορό μας Ειδικό Λύκειο, με τους οποίους συνεργαστήκαμε σε πέντε μαθήματα: Στη Νεοελληνική Γλώσσα τη συνεργασία ανέλαβε η κ. Νόρα Καπετοπούλου ,συντονίστρια του προγράμματος, στη Βιολογία η κ. Έλενα Παληαμπέλου, στην Πολιτική Οικονομία η κ. Σοφία Μόρφη, στην Πληροφορική ο κ. Μιχάλης Καλενδριανός και στη Χημεία ο κ. Δημήτρης Μπούφας.

20200219111338 pythagoreia eglimata

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τη μαθηματικό κ. Τσακιράκη Αναστασία και τη φιλόλογο κ. Σωτηρίου Λία. Επειδή η λογοτεχνία μπορεί να λειτουργήσει ως εναλλακτική πύλη εισόδου στη μαθηματική επιστήμη, συναποφασίσαμε με τους μαθητές της Β2 Τάξης να διαβάσουμε το βιβλίο ΄΄Πυθαγόρεια Εγκλήματα΄΄, του Τεύκρου Μιχαηλίδη, καθώς στο βιβλίο αυτό  υπάρχουν μαθηματικές αναφορές που περιλαμβάνονται στη διδακτέα ύλη της τάξης τους. Η δράση συνέβαλε στο να θεωρήσουν οι μαθητές τα Μαθηματικά ως πολιτισμικό, ιστορικά εξελισσόμενο δημιούργημα. Καλέσαμε τον ίδιο τον  συγγραφέα κ. Τεύκρο Μιχαηλίδη, ο οποίος μοιράστηκε με τους μαθητές τις ιδέες του πάνω στη συγκεκριμένη αφήγηση, τις πηγές της έμπνευσής του, καθώς και τις επιρροές του από το οικογενειακό περιβάλλον όπου τα μαθηματικά ήταν ένα αγαπητό αντικείμενο. Καλέσαμε επίσης και τον κ. Πέτρο Δελλαπόρτα,  καθηγητή Στατιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος μίλησε για τη Στατιστική στα πλαίσια του Προγράμματος Σπουδών  των Στοχαστικών Μαθηματικών.

brecht

Μπέρτολντ Μπρεχτ στην επέτειο του Πολυτεχνείου; Μα αυτός δεν έζησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο; Αυτό το ερώτημα/ένσταση απαντήθηκε στην πράξη -με τις κατάλληλες συνδέσεις-, όταν καταδείχτηκε ότι ένας “Σπιούνος” υπάρχει σε όλες τις εποχές κι ο φόβος και η καχυποψία φωλιάζουν και δηλητηριάζουν ακόμη και τις οικογενειακές σχέσεις. Με τη δραματοποίηση του ομότιτλου διηγήματος είπαμε ΟΧΙ σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού. (Υπεύθυνες καθηγήτριες: Νικολή Μαρία, Σωτηρίου Λία)

Η Α΄ Τάξη του 2ου ΓΕΛ Ηλιούπολης  πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Ηρακλειδών στις 4/10/2023. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου είναι εναρμονισμένα με τις σύγχρονες τάσεις παιδαγωγικής και διδακτικής έρευνας των Μαθηματικών και έχουν προσθέσει στην εκπαιδευτική διαδικασία, μέσα ψηφιακής τεχνολογίας και διάδρασης. Με τον τρόπο αυτό η προσέγγιση εννοιών της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Τέχνης και των Μαθηματικών,  γίνεται ελκυστικότερη και περισσότερο αποτελεσματική. Παρακολουθήσαμε από το πρόγραμμα  Τέχνη και Μαθηματικά – Επιστήμη και Τεχνολογία  την θεματική ενότητα ΄΄ Ανακαλύπτοντας τα μυστικά του μηχανισμού των Αντικυθήρων΄΄.


Στις 5 Μάη του 2023, η περιβαλλοντική ομάδα του Λυκείου, συνοδευόμενη από τους καθηγητές Γκουλιώνη Ιωάννη και Παπαδημητρόπουλο Γιώργο, επισκέφτηκε τους καταρράκτες Πλατανιστού και την πανέμορφη Κάρυστο, διαπιστώνοντας πόσο μεγάλος καλλιτέχνης είναι η φύση. Επίσης, έγινε μελέτη αιολικού πεδίου στην Κάρυστο με σύγκριση πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων από την εφαρμογή των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας. Παρατίθεται βίντεο στο you tube από τη σχετική
επίσκεψη. https://youtu.be/tWpFodL648o

πατρικιος

Στις 5 Απριλίου 2023, με πρωτοβουλία της καθηγήτριας κ. Μοσχοβίτη Σταυρούλας, το σχολείο μας φιλοξένησε έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές της νεοελληνικής μεταπολεμικής ποίησης, τον κ. Τίτο Πατρίκιο. Σε ένα βαθιά συγκινησιακό κλίμα, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β’ Τάξης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του, να διατυπώσουν ερωτήματα για την πολυκύμαντη εμπειρία του ποιητή όχι μόνο στα μονοπάτια του έργου του, αλλά και στην ιστορία του ελληνικού μεταπολεμικού τοπίου. Ο ίδιος, προσηνής, απλός, απύθμενα στοχαστικός ξετύλιξε τη ζωή του και την ποιητική του κατάθεση στη νεοελληνική γραμματεία, αφήνοντας μια εικόνα εφήβου που αγαπάει βαθιά τη ζωή, πορεύεται με αξιακές παρακαταθήκες και κοιτάζει αισιόδοξα το μέλλον! Πολύτιμη εμπειρία για όλους μας – μαθητές και καθηγητές!

ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ

Στις 11 Μαϊου 2023, ύστερα από πρόσκληση της καθηγήτριας κ. Μοσχοβίτη Σταυρούλας, η Β΄ Τάξη του σχολείου μας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει μια από τις εμβληματικότερες μορφές της σύγχρονης νεοελληνικής γραμματείας, τον κ. Γιώργο Σκαμπαρδώνη. Ο συγγραφέας συνομίλησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες -οι οποίοι/ες είχαν προηγουμένως εξοικειωθεί με κάποια από τα σημαντικότερα διηγήματά του- ξεδιπλώνοντας όχι μόνο συγγραφικές εμπειρίες, αλλά και προβληματισμούς για την τέχνη, τη ζωή, τους νέους ανθρώπους και, φυσικά, την αγαπημένη του πόλη, τη Θεσσαλονίκη. Η αφηγηματική του ικανότητα, οι έξυπνες παρατηρήσεις, ο μεστός του λόγος και η επικοινωνιακή του δεινότητα υπήρξαν σπουδαία εμπειρία τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους δασκάλους τους!